Τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και μετεκλογικά επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της VPRC. Παρότι η λαϊκή εντολή είναι πολύ νωπή, τα όσα ακολούθησαν από το κλείσιμο της κάλπης ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα, αφού μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές το 24% αυτών που ψήφησαν δηλώνει πλέον… αναποφάσιστο. 

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύεται πια πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 20,3% στην πρόθεση ψήφου αυτών που συμμετείχαν.

Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 14,2% και στη δεύτερη θέση, εξακολουθώντας να πληρώνει τα σπασμένα του δικομματισμού, την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων στα σημερινά αδιέξοδα και, βέβαια, τη στροφή υπέρ του Μνημονίου.

Στην ίδια μοίρα και το ΠΑΣΟΚ, αν και φαίνεται ότι οι ρηξικέλευθες προτάσεις περί διάλυσης και επανασχεδιασμού του μάλλον φρενάρουν την ελεύθερη πτώση των ποσοστών του.

Η Δημοκρατική Αριστερά αναδεικνύεται τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, με 6,1%, καθώς οι πολίτες δείχνουν να επικροτούν τη μετεκλογική στάση του κόμματος.

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει το ισχυρό χαρτί, με υψηλή διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους και με ρητορική που κερδίζει τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Συρρίκνωση των ποσοστών του ΚΚΕ καταγράφονται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.Κάποιοι από τους νικητές των πρόσφατων εκλογών δείχνουν ότι δύσκολα θα κρατήσουν τα υψηλά ποσοστά τους, καθώς στο σύντομο μετεκλογικό διάστημα δεν κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες.

Πιθανότατα εκτός Βουλής, με βάση τη δημοσκόπηση της VPRC, θα μπορούσε να μείνει η Χρυσή Αυγή, πληρώνοντας την υπερ-έκθεση των εκπροσώπων της, τα στρατιωτικά παραγγέλματα και κάποια «μυστικά» της που βγήκαν στην επιφάνεια. Ταυτότητα και στρατηγική στην κινούμενη άμμο της σημερινής πολιτικής κατάστασης αναζητούν ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημιουργία, Ξανά και η Δράση αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

alexiptoto

Advertisements